Pozdrowienia »                           xoon9982: Witam wszystkich - Jestem kinga:) | xoon9982: Witam serdecznie :) | xoon9982: Witam wszystkich! | xoon9982: Przed chwilką ząlozyłam konto i chciałabym przywitać się na Forum. Jestem Ania i z ogromną chęcią będę uczestniczyć w dyskusjach na forum :) | xoon9982: Witam serdecznie :) | xoon9982: Witajcie, czy możecie polecić jakieś ciekawe akweny rybne w woj. wielkopolskim ? Dzieki | xoon9982: witam wszystkich forumowiczów | xoon9982: Cześć! Jestem Kasia i serdecznie witam wszystkich :) | xoon9982: Chcialabym przywitać się na forum ze wszystkimi.Jest mi niezwykle miło, że będę mogła uczestniczyć w dyskusjach :) | xoon9982: <a href="https__hirezbox.com/music/e767265 -tetsuo-youth">download Superstar Lupe Fiasco</a> |
Piątek, 25 maj 2018. Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny

Baner
Logowanie
Zapraszamy do rejestracji w serwisie, a następnie zalogowania się. A może zapomniałeś hasła? Zarejestrowałeś się i masz problem z aktywnością konta? Skontaktuj się z nami!

ZALOGUJ SIĘ

zapamiętaj

Ankieta
Statystyki
Wędkarze
ogółem: 104534
rejestracji dzisiaj: 0
rejestracji wczoraj: 123

odwiedziny
dzisiaj: 178
wczoraj: 3371

Łącznie materiałów: 616
Na stronie osób: 11

Losowy Filmik Online
Wędkarskie jaja!

Inne

Kulinaria
A D F G K L Ł M O P R S Ś T W Z

Wybierz Kategorię:



Ostatnio dodane Najlepiej oceniane

[1] [2] [3] [4] [5] [6]
Szprotki w zalewie
Oczyścić rybki, odciąć łebki, ogonki, zagotować zalewę z octu i wody, przypraw, cebulki pokrojonej w piórka i gorącą zalać rybki, krótko zagotować, ostudzić. Smaczne z pieczywem.

Kategoria: Szprotka, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak zapiekany
Ugotować wywar z warzyw, dodając ziele angielskie i 1 cebulę, naszpikowaną goździkami. Rybę oczyścić i ugotować w całości w specjalnej wanience w wywarze. Miękkiego szczupaka przepołowić, usunąć kręgosłup oraz ości i przełożyć do ogniotrwałego naczynia, najlepiej podłużnego, aby zachowała swój kształt. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, pokrajać rybę na porcje. Dodać cebulę pokrajaną w talarki i utarty chrzan, posolić, oblać śmietaną i wstawić na 25 min. do nagrzanego piekarnika. Podawać z ziemniakami purée lub gotowanym makaronem.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak w jarzynach
4 - 5 buraków pokroić w talarki i zaląć 1 l przegotowanej wody z dodatkiem 1 łyżki soli i 1 łyżki cukru. Odstawić na 5 - 6 dni, następnie odcedzić i zagotować. Sprawionego szczupaka posolić i odstawić w chłodne miejsce. Do gotującego się kwasu buraczanego wrzucić obrane, umyte i pokrojone w talarki warzywa, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Najlepiej użyć garnka do ryby ze specjalną wkładką: ułożyć wówczas szczupaka w jej wnętrzu (kiedyś zawijano go w serwetę) i zanurzyć w płynie. Gotować na niewielkim ogniu 30 - 40 min., po czym rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i odstawić. Z mąki i masła sporządzić zasmażkę, rozrzedzić ją odcedzonym wywarem z jarzyn, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i opłukane rodzynki. Gotować, aż sos się zagęści. Bezpośrednio przed podaniem rybę polać sosem i wstawić na 10 - 15 min. do gorącego piekarnika (200°C).

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak starogdański
W 2 szkl. wody gotować pokrajaną w talarki włoszczyznę. Gdy warzywa zmiękną, dodać sól i włożyć porcje sprawionego i umytego szczupaka. Na małym ogniu gotować 10 - 12 min. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę i rozprowadzić winem. Sos wlać do wywaru z rybą, dodać umyte rodzynki i obrane ze skórki, pokrajane wzdłuż migdały, sok cytrynowy, pieprz i pokruszone listki laurowe. Naczynie przykryć i rybę dusić jeszcze przez 5 min. Podawać z ziemniakami z wody.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak saute
Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kość grzbietową, pokrajać na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak rostocki
Szczupaka sprawić i ułożyć w grubo wysmarowanym masłem naczyniu ogniotrwałym lub w brytfance w ten sposób, aby leżał na grzbiecie, a rozpłatane boki - na plastrach słoniny. Posypać solą, mielonym pieprzem i posmarować przecierem pomidorowym. Obok ułożyć pokrajane w ćwiartki jabłka, posypane pokruszonym listkiem laurowym. Wstawić do piekarnika i polewając wywarem z warzyw piec 45 min. Na patelni stopić pozostałe masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę i rozprowadzić ją czerwonym winem (już nie gotować), dodać posiekaną zieleninę i szczyptę cukru. Upieczoną rybę przełożyć na ogrzany półmisek, a oba sosy (z pieczenia i ten przygotowany) połączyć i polać nimi rybę. Podawać z frytkami.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak po wrocławsku
Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, pokrajać ukośnie na porcje, zalać wywarem i ugotować. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimny przecedzony wywar wymieszany ze śmietaną szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z migdałami, opłukanymi rodzynkami, chrzanem i żółtkami, doprawić do smaku, zalać ryby i zapiec.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak po staropolsku II
Szczupaka przygotować jak szczupaka saute, zalać wywarem i winem, ugotować na małym ogniu. Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki usuwając pestki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, włożyć do ryby pod koniec gotowania razem z cytryną, chlebem, przyprawami i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak po staropolsku I
Szczupaka przygotować jak szczupaka saute. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać wodą, gotować do miękkości. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, Pod koniec gotowania warzyw, włożyć rybę, wlać wino, dodać roztarte przyprawy. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z rybą, opłukanymi rodzynkami, migdałami, zabarwić karmelem, chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej


Szczupak po prałacku
Szczupaka przygotować jak szczupaka saute. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia włożyć rybę, opłukane rodzynki, ketchup, przyprawy. Gdy ryba będzie miękka wlać rum, doprawić do smaku.

Kategoria: Szczupak, Autor: gibos , Komentarze [0], Więcej



O nas | Współpraca | Privacy Policy | Reklama | Kontakt | Praca w portalu
© Copyright by NaHaczyku.pl 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone

Nasi partnerzy: Alaska Fishing Pstragi Forum Wędkarskie | Kosmetyki Mineralogie | raw organic sauerkraut | cleaning service hamptons | hamptons cpr course | sauerkraut juice | church hamptons | hamptons security cameras

stat4u