Pozdrowienia »                           regent: Pozdrowienia z Sielpi Wielkiej. | EugeniuszFriede: Muzeum Wędkarstwa w Słupsku. Wstęp: 1% KRS: 00 00 16 61 40 Cel: Słupia – Muzeum http__www.jakiepiekne.pl/ustka-atrakcje /muzea-i-skanseny/113-muzeum-wedkarstwa- w-slupsku | esoX: hejka | MKajtek88: Pozdrawiam wędkarzy w całej polsce ;-) Legnica | miodzio1966: Giżycko pozdrawia wędkarzy | Bendtner52: Pozdrowienia dla fanów Arsenalu.  | grzelo045: kopernik napisz co¶, pochwal się szczupakiem | grzelo045: Mięsiarze pozdrawiaj± Kubusia...."jarosza" he he he | kuba91: Pozdrowienia dla mięsiaży z BrzeĽnicy :D:D | kopernik: na podkarpaciu bezrybie |
Niedziela, 25 czerwiec 2017. Łucji, Witolda, Wilhelma

Baner
Logowanie
Zapraszamy do rejestracji w serwisie, a następnie zalogowania się. A może zapomniałe¶ hasła? Zarejestrowałe¶ się i masz problem z aktywno¶ci± konta? Skontaktuj się z nami!

ZALOGUJ SIĘ

zapamiętaj

Ankieta
Statystyki
Wędkarze
ogółem: 75122
rejestracji dzisiaj: 3
rejestracji wczoraj: 71

odwiedziny
dzisiaj: 1243
wczoraj: 9565

Ł±cznie materiałów: 616
Na stronie osób: 34

Losowy Filmik Online
Piękny szczupak!

Szczupak

Ogólne zasady na kulki i sztuczki!
Ogólne zasady na kulki i sztuczki!
Jedn± z najlepszych przynęt (najbardziej łownych i skutecznych) na ryby karpiowate s± wła¶nie kulki proteinowe. Wiem, że można dostać je w sklepach wędkarskich, ale:

Kategoria: kulki proteinowe, Autor: keleris, Nasza ocena:
dodano: [2006-06-28 00:48:29]



5,00
Zaloguj się aby zagłosować.
Jedn± z najlepszych przynęt (najbardziej łownych i skutecznych) na ryby karpiowate s± wła¶nie kulki proteinowe. Wiem, że można dostać je w sklepach wędkarskich, ale:
1) s± do¶ć2) drogie.....
3) nie zawsze w takich smakach i zapachach jakich by¶my sobie życzyli...
4) mniejsze kulki można i warto uzuwac jako składnika zanęty....
5) złowienie taaakiej ryby na kulki zrobione własnoręcznie jest bardziej satysfakcjonuj±ce....

Sklasyfikowanie kulek proteinowych jako przynęt pochodzenia ro¶linnego może budzić w±tpliwo¶ci, albowiem stanowi± one mieszaninę sypkich, wysokobiałkowych produktów tak pochodzenia ro¶linnego, jak i zwierzęcego, zwi±zanych przy pomocy jaj.

Zarówno sposób przygotowania kulek, jak i ich przeznaczenie (ryby karpiowate) przypominaj± przynęty z ciasta.

Wielokrotnie przegl±daj±c literaturę wędkarsk± czy też strony internetowe napotkałem się na różne przepisy dotycz±ce sporz±dzania kulek proteinowych. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składniki kulek s± proteiny, czyli białko. Głównym, lecz nie jedynym. Absolutnie nic nam nie da faszerowanie karpi proteinami w kulkach, w których zawarto¶ć sięga niejednokrotnie 80%. Nie tędy droga. Optymalna zawarto¶ć białka w pokarmie karpia waha się pomiędzy 25 a 36% i tylko tyle karp może wykorzystać na swoje potrzeby budulcowe. Istnieje bowiem bariera fizjologiczna, której nie da się przekroczyć. Co dzieje się z reszt±? Najzwyczajniej zostaje zamieniona na energię. Tylko po co moi drodzy, karp ma spalać białko, które jest najdroższym składnikiem kulek proteinowych, je¶li w zamian mógłby spalać tłuszcz i węglowodany, które s± o wiele tańsze? Dajmy mu więc to, czego naprawdę potrzebuje, a gwarantuję, że nasza ulubiona rybka na pewno to doceni.
Odpowiednie zbilansowanie naszego miksu nie jest spraw± prost± i wymaga sporo wiedzy. Postaram się na¶wietlić elementarne zasady, o których należy wiedzieć. Niektóre nazwy komponentów takie jak laktoalbumina, gluten pszenny czy kazeinian wapnia mog± wydać się niektórym nieco egzotyczne, jednak tak naprawdę niewielu z nas wie, czym te składniki się cechuj± i jakie jest ich zadanie w komponowanej mieszance. Jedno wiemy na pewno - s± drogie. Komponenty te s± produktami o bardzo wysokiej zawarto¶ci białka wahaj±cej się w granicach 50-90%. Głównym ich zadaniem jest podniesienie zawarto¶ci protein do okre¶lonego poziomu i tu pojawia się największy problem. Do jakiego? Przyda się tu trochę fizjologii. Białko jest głównym składnikiem budulcowym organizmu i jego zapotrzebowanie jest największe u ryb młodych, intensywnie rosn±cych. W tym przypadku oprócz jego ilo¶ci istotna jest jego jako¶ć, czyli optymalny skład aminokwasowy. Ten optymalny skład wyrażany jest w poziomie aminokwasów egzogennych (aminokwasów, których ryba nie może sama zsyntetyzować w organizmie, a które musz± być dostarczone z zewn±trz w pokarmie). Najprostsza metoda by unikn±ć błędu to zastosowanie różnych komponentów białkowych zarówno zwierzęcych jak i ro¶linnych. Białko ogólne to wszystkie zwi±zki białkowe zawarte w pokarmie. Jednak nie wszystko jest dostępne dla ryb, dostępne jest tylko białko strawne, którego warto¶ć jest z reguły o kilka procent niższa od białka ogólnego.
Oprócz białka kolejnym składnikiem pokarmu ryb jest tłuszcz i węglowodany (w przypadku pokarmu ro¶linnego). Węglowodany stanowi± główne Ľródło energii, a ich optymalny poziom waha się w granicach 35-45%. Tłuszcz jest również składnikiem energetycznym, jednak pełni poza tym bardzo ważn± funkcje będ±c no¶nikiem witamin w nim rozpuszczonych (A,D,E,K). Poziom tłuszczu w gotowych kulkach nie powinien przekraczać 10%, a za optymalny możemy uważać 8%. Oba te składniki podczas przemian komórkowych zamieniane s± na energię niezbędn± do życia wszystkich organizmów zwierzęcych. Najbardziej energetycznym substytutem pokarmu jest tłuszcz, następnie białko, a na końcu węglowodany. Nadmierna ilo¶ć energii zmagazynowanej w kulce może doprowadzić do ograniczenia żerowania, a tego nie chcemy.
Bardzo ważnym elementem słabo albo wcale nie propagowanym s± dodatki witaminowo-mineralne (na rynku polskim spotkałem tylko jedn± firmę oferuj±c± co¶ takiego, nie podam jej nazwy, aby nie być pos±dzonym o kryptoreklamę) ich zawarto¶ć nie przekracza z reguły 2%, a gwarantuj± one poprawny wzrost i rozwój organizmu. Pominę tutaj wszystkie bajery typu słodziki, atraktory i aromaty, ponieważ zdaję sobie sprawę, że każdy karpiarz ma własne zdanie na ten temat.
Czy opłaca się bilansować miks pod względem zawarto¶ci składników pokarmowych? My¶lę, że na pewno. Po pierwsze poprzez zoptymalizowanie składu miksu oszczędzamy pieni±żki (a to już poważny argument), po drugie karp przypływaj±c w nasze łowisko znajduje wszystko czego jego organizm potrzebuje, możemy zatem przypuszczać, że o wiele szybciej przyzwyczai się do naszych kulek.
Kulki proteinowe to selektywna przynęta. Zawsze fascynowały mnie opisy zasiadek na karpie. Przegl±daj±c przed kilku laty gazety wędkarskie trafiałem na przepisy, w których trzeba było używać kazeiny lub innych równie dla mnie niedostępnych składników. Jako, że w mojej okolicy łowisk jak na lekarstwo to i zaopatrzenie sklepów wędkarskich pozostawia wiele do życzenia, a kupne kulki s± za drogie do długotrwałego nęcenia. Kiedy¶ jednak, nie pamiętam już w jakiej gazecie, trafiłem na przepis, który rozwi±zał moje problemy. Jest prosty, tani a wszystkie składniki do kupienia w najbliższym sklepie spożywczym.


Sposób wykonania kulek proteinowych

Ogólny przepis wykonywania kulek proteinowych ( w dalszej czę¶ci będ± podane inne przepisy na przygotowanie kulek w zależno¶ci od ich rodzaju) - najpierw mieszasz wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujesz jajka z dodatkami płynnymi. Dodajesz systematycznie "proszki" do "płynów" ugniataj±c ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre) ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajesz trochę jajka lub m±ki. Po uformowaniu kulek (bez "rollera" niezła zabawa - ręce chc± odpa¶ć) gotujesz je około 3 minut. Kulki powinny wypłyn±ć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze s± straty zapachu.

Przepisy:

Przepis 1 – na karpia
0,5kg m±ki pszennej
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty


Przepis 2 – na amura
0,5kg m±ki pszennej
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
pół opakowania truskawki Trapera
barwnik czerwony


Przygotowanie ciast surowych, ton±cych – przepisy 3-7:

Do miseczki wsypać wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszać. Do drugiego naczynia wbić 6 całych jaj, dodać ¶rodek barwi±cy i zapachowy. Dokładnie ubić i wlać do miseczki ze składnikami suchymi. Dokładnie wyrobić, aż do otrzymania gęstego, nie klej±cego się ciasta. Je¶li będzie się kleić - dosypać trochę m±czki w tym celu zostawionej. Gdy będzie za twarde - dolać trochę wody. Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki.


Przepis 3
0,5kg kazeiny
0,5kg kazeiny wapniowej
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,75kg m±czki sojowej
0,5kg karmy dla narybku

Przepis 4
1,0kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,25kg m±czki z zarodków pszennych
0,5kg m±ki sojowej

Przepis 5
0,75kg kazeiny
0,75kg m±czki sojowej
0,25kg glutenu pszennego
0,5kg m±czki z zarodków pszennych
0,25kg m±czki z mięsa z ko¶ci±

Przepis 6
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg kazeiny
0,25kg białka z mleka
0,5kg mleka w proszku odtłuszczonego
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg m±ki sojowej nieodtłuszczonej

Przepis 7
1,0kg białka z mleka
0,75kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,25kg glutenu pszennego


Przygotowanie ciast podgotowanych, ton±cych – przepisy 8-10:

Ciasto wykonać tak samo jak do kulek ton±cych, z t± różnic±, że gdy będzie za twarde, dodać jajko zamiast wody. Uformowane kulki (ok. 250 kulek z 500 g suchej masy) włożyć do durszlaka i zanurzyć we wrz±tku. Gotować od 30 sekund do 2 minut (dłuższe gotowanie sprawi, że kulki stan± się zbyt twarde i będę pękały przy uzbrajaniu).Po zagotowaniu, wyjęć durszlak z wrz±tku, wysypać kulki na czyste płótno, by ostygły i obeschły.


Przepis 8
1,0kg m±ki kukurydzianej
0,5kg kazeiny
0,5kg m±ki sojowej
0,25kg cukru
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 9
0,25kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,75kg m±ki sojowej
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 10
0,5kg białka z mleka
0,5kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg m±czki sojowej
0,25kg maki sojowej
0,25kg karmy dla narybku


Przygotowanie ciast pieczonych, pływajacych – przepisy 11-12:

Do 500 gramów suchej masy dodać jedn± torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze ¶rodkiem zapachowym i barwi±cym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręk±.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryn±. Włożyć na 4-5 minut do gor±cego piekarnika (260°), po czym wył±czyć piekarnik pozostawiaj±c w nim kuleczki do przeschnięcia.


Przepis 11
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg m±ki sojowej
0,25kg m±ki sojowej nie odtłuszczanej

Przepis 12
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg m±ki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg m±czki z zarodków pszennych




Przepis 13 – 46% protein
0,4kg kazeiny
0,15kg kazeinianu sodu
0,1kg białka z mleka
0,2kg koncentratu sojowego
0,15kg glutenu pszennego

Przepis 14 – 52% protein
0,5kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,15kg kazeinianu wapnia
0,1kg glutenu pszennego
0,05kg mleka w proszku

Przepis 15 – 43% protein
0,3kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,1kg kazeinianu wapnia
0,1kg koncentratu sojowego
0,1kg glutenu pszennego
0,2kg mleka w proszku

Przepis 16 – 30% protein
0,3kg m±czki rybnej
0,2kg m±czki sojowej
0,2kg m±czki krewetkowej
0,2kg glutenu pszennego
0,1kg kazeiny

Przepis 17 – 45% protein
0,20kg kazeiny
0,15kg kazeinian wapnia
0,3kg m±czka mięsna
0,1kg m±czka z łubinu
0,1kg koncentrat sojowy
0,15kg gluten pszenny

Przepis 18
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik

Przepis 19
350g m±czki kostnej
200g mleka w proszku
400g otrębów pszennych
30g cukru
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 20
500g kaszy manny
250g m±ki kukurydzianej
100g m±ki sojowej
100g mleka w proszku
5-6 jaj
aromat,barwnik

Przepis 21
300g kazeiny
300g m±ki sojowej
350g m±ki kukurydzianej
30g miodu lub malasy
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 22
250g kazeiny
250g m±ki sojowej
250g m±ki pszennej
jaja,aromat

Przepis 23
500g m±ki kukurydzianej
200g m±ki tortowej
300g mleka w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja,aromat

Przepis 24
500g m±ki kostnej
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleka w proszku
(kazeiny)
200g m±ki tortowej
barwnik
5-6 jaj

Przepis 25
300g m±ki pszennej
250g m±ki ziemniaczanej
200g kaszy manny
200g pokarmu dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 26
500g m±ki pszennej
300g kaszy manny
100g m±ki kukurydzianej
3-5 op.słodzonego kisielu owocwego(truskawka)
jaja

Przepis 27
400g m±ki kukurydzianej
400g m±ki pszennej
150g kaszy manny
50g cukru pudru
suchy atraktor
barwnik 5-6 jaj

Przepis 28
300g kaszy manny
300g m±ki pszenny
200g m±ki kukurydzianej
100g m±ki ziemniaczane
barwnik, karmel, jaja

Przepis 29
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,25kg m±ki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielko¶ci)

Przepis 30
1000g m±ki tortowej
500g m±ki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Przepis 31
1 kg m±ki tortowej,
0,5 kg m±ki kukurydzianej,
0,5 kg mleka w proszku,
15 dag kazeiny na każdy kilogram,
10 jajek,
żółty barwnik,
wanilia Marcela Van Den Eynde.

Przepis 32
1 kg kazeiny,
1 kg m±ki tortowej,
1 kg m±ki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti,
1/4 litra miodu.

Przepis 33
100 g kazeiny/mleka w proszku,
100 g kaszy manny,
100 g m±ki tortowej,
100 g m±ki kukurydzianej,
150 g konopii Marcela Van Den Eynde,
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde,
250 g m±czki rybnej lub kostnej,
50 g suszonej krwi,
8-12 jaj,
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni) - kulki zimowo-wiosenne.

Przepis 34
Dwie szklanki m±ki kukurydzianej,
dwie szklanki mleka w proszku,
szklanka m±ki pszennej,
szklanka kaszy manny,
sze¶ć jajek,
dwie łyżki stołowe miodu,
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego,
barwnik spożywczy,
atraktor - 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

Przepis 35
16 jaj,
1 kg m±ki kukurydzianej,
1/2 kg m±ki tortowej,
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa,
1/2 szklanki miodu,
2 szklanki mleka w proszku.

Przepis 36
12 jaj,
żółty lub zielony barwnik,
fiolka zapachu waniliowego,
miód,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
pół szklanki mleka w proszku,
pół szklanki soi proteinowej,
czubata łyżka m±ki sojowej,
czybata łyżka m±ki kukurydzianej.


Przepis 37
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,25 kg m±ki sojowej
0,25 kg kazeiny
zapach ok. 5- 10 ml (metoda prób i błędów , zależy jaka firma)
witaminy i mikroelementy dla ¶wiń lub gołębi ok 1 łyżki na kg suchej masy.
jajka ok. 10 szt. (zależy od wielko¶ci)

Przepis 38
30% Kasza manna
25% M±ka sojowa
25% M±ka kukurydziana
10% Mleko w proszku
10% Konopie

Przepis 39
1 kg Duncaen Basic ExtraMix
8 jaj
20 ml Duncaen Basic Flavour (truskawka)
5 ml Intennse Sweetner

Przepis 40
1 kg Tandem Baits Tandem Mix
10 jaj
5 ml Monster Crab Rod Hutchinson
5 ml Tandem Baits Fish C.C.F
2 łyż. Tandem Baits Fish/Meat Enhancer
5 ml Tandem Baits Intennse Sweetner

Przepis 41
1 kg Tandem Baits Bird Food Mix
10 jaj
10 ml Tandem Baits Scopex C.C.F.
5 ml Tandem Baits Strawberry C.C.F.
2 łyż Tandem Baits Strawberry S.A.
10 ml Tandem Baits Intennse Sweetner

Przepis 42
1 kg Total Spice Mix
10 dużych jaj
5 ml Caramel Cream I.F.
8 ml Vanilia
2 łyż. Spice S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Przepis 43
1 kg Mega Seed Mix
10 dużych jaj
12 ml Roseship I.F.
2 łyż. Strawberry S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Przepis 44
1 kg Fruit Mix
12 ml Peach/Orange I.F.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer
1 łyż. Strawberry S.A.
4 ml Intennse Sweetner

Przepis 45
30% Pedigree dla psów aktywnych z wołowin± i w±trob±
30% Frolic
30% Granulat pstr±gowy
ok. 5% Mielone konopie (wczę¶ci prażone)
Multi Amino Impulse Secret Concentrate
Impact Flavour (w±troba)
Słodzik
Jaja

Przepis 46
50% 50/50 Mix
40%-45% Psia karma (wołowina)
5% granulat do karmienia rybek
Oleje
Jaja

Przepis 47
30% M±ka kukurydziana
20% M±ka sojowa
20% M±ka pszenna
5% Konopie
5% Kasza manna

Przepis 48
30% M±ka kukurydziana
20% M±ka pszenna
20% Kasza manna
10% M±ka ziemniaczana
10% Kasza kukurydziana
10% Mleko w proszku

Przepis 49
30% Mielony pokarm dla kanarków
30% M±ka sojowa
25% M±ka kukurydziana
10% Mleko w proszku
5% M±ka ziemniaczana

Przepis 50
30% M±ka kukurydziana
30% M±ka rybna
30% M±ka sojowa
10% M±ka ziemniaczana

Przepis 51
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku

Przepis 52
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% m±czka mięsna
10% m±czka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten

Przepis 53
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 54
1 cz. m±ki sojowej
2 cz. m±ki kukurydzianej
2 cz. kaszy manny
2 cz. koncentratu do wyrobu kul Van den Eynde

Przepis 55
0,5 cz. mielonych konopi
2 cz. mielonych ziaren dla ptaków
1 cz. glukozy spożywczej - jako słodzik
aromat: Scopex - Mosella

Przepis 56
0,5 kg m±ki pszennej
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
0,25 kg cukru
5 jajek
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty

Przepis 57
1 kg m±ki tortowej
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
15 dag kazeiny na każdy kilogram
10 jajek
żółty barwnik
wanilia Marcela Van Den Eynde

Przepis 58
1 kg kazeiny
1 kg m±ki tortowej
1 kg m±ki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti
1/4 litra miodu

Przepis 59
1 kg m±ki kukurydzianej
2 szklanki mleka w proszku
1/2 kg m±ki tortowej
16 jaj,
1/2 szklanki miodu
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

Przepis 60
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki soi proteinowej
czubata łyżka m±ki sojowej
czubata łyżka m±ki kukurydzianej
3 łyżki oleju słonecznikowego
12 jaj
żółty lub zielony barwnik
fiolka zapachu waniliowego
miód

Przepis 61
dwie szklanki m±ki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka m±ki pszennej
szklanka kaszy manny
sze¶ć jajek
dwie łyżki stołowe miodu
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego
barwnik spożywczy
atraktor: 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie)

Przepis 62
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 63
50% kazeina
20% lactalbumina
15% kazeinian wapnia
10% gluten pszenny
5% mleko w proszku

Przepis 64
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku

Przepis 65
30% m±czka rybna
20% m±czka sojowa
20% m±czka krewetkowa
20% gluten pszenny
10% kazeina

Przepis 66
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% m±czka mięsna
10% m±czka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 67
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik (dowolny)

Przepis 68
350g m±czka kostna
200g mleko w proszku
400g otręby pszenne
30g cukier
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 69
500g kasza manna
250g m±ka kukurydziana
100g m±ka sojowa
100g mleko w proszku
5-6 jaj
aromat, barwnik

Przepis 70
300g kazeina
300g m±ka sojowa
350g m±ka kukurydziana
30g miód lub melasa
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 71
500g m±ka kukurydziana
200g m±ka tortowa
300g mleko w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja, aromat

Przepis 72
500g m±ka kostna
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleko w proszku
(kazeina)
200g m±ka tortowa
barwnik
5-6 jaj

Przepis 73
300g m±ka pszenna
250g m±ka ziemniaczana
200g kasza manna
200g pokarm dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 74
500g m±ka pszenna
300g kasza manna
100g m±ka kukurydziana
3-5 op. słodzonego kisielu
owocowego (truskawka)
jaja

Przepis 75
400g m±ka kukurydziana
400g m±ka pszenna
150g kasza manna
50g cukier puder
suchy atraktor
barwnik
5-6 jaj

Przepis 76
300g kasza manna
300g m±ka pszenna
200g m±ka kukurydziana
100g m±ka ziemniaczana
barwnik, karmel
jaja

Przepis 77
1000g m±ki tortowej
500g m±ki kukurydzianej
500g mleka w proszku
150g kazeiny na każdy kilogram
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek






















KOMPONENTY (wraz z „fachowym nazewnictwem”)

- Białko z mleka (Lactalbumine) - 88% czystego białka.
Pozwala uzyskać dobr± konsystencję ciasta.
Często stosowane ł±cznie z kazein±;

- Kazeina - 96% czystego białka - składnik białkowy z
mleka, niezbędny do sporz±dzania kulek proteinowych;

- Kazeina kwasowa (Sodium caseine) - 96% białka.
Produkt bardzo lekki i klej±cy, zalecany do sporz±dzania kulek
pływaj±cych;

- Kazeina wapniowa (Calcium caseine) - 96% białka.
Produkt cięższy i mniej klej±cy od kazeiny kwasowej;

- Karma dla narybku (Salmon fry) - 52% białka.
Koncentrat m±czny, stosowany jako pokarm w hodowli narybku ło-
sosia i pstr±ga:

- Jaja w proszku (Egg albuminę) - 50% białka.
Czę¶ciowo zastępuj±ce ¶wieże jaja,
umożliwiaj±ce otrzymanie ciasta o twardszej konsystencji;
- M±ka sojowa (Soja isolate) - 85% białka. Umożliwia
otrzymanie ciasta o dobrej konsystencji;

- Gluten pszenny (Wheat gluten) - 80% białka - bardzo
klej±cy;

- M±czka z całych krewetek (Shrimp meal) - 52% białka.
Produkt o do¶ć ostrym zapachu;
- M±czka z mięsa krewetek (Praun meal) - 70% białka;

- Mięso z ko¶ci± (Meat and bonę) - 52% białka. M±czka
wykonana z mielonych ko¶ci, szpiku kostnego, mięsa i krwi;

- M±ka sojowa (Fat toasted soja flour) - 34% białka.
M±ka sojowa nie odtłuszczona, o aktywnych enzymach. Kle-
jaca;

- M±czka sojowa (Soja flour) - 30% białka. M±ka sojowa
odtłuszczona, o niskiej zawarto¶ci białka i bez specyficznego
zapachu. Mniej klej±ca od m±ki sojowej nie odtłuszczonej;

- Mleko w proszku tłuste (Lactopro) - 55% białka. Może
być stosowane bez dodatku jaj;

- Mleko w proszku odtłuszczone (Vitamealo) - 38% białka. Sto-
sowane z dodatkiem jaj;

- M±czka z zarodków pszennych (Wheat germ);

- ¦rodki zapachowe - dobór ¶rodków zapachowych jest
dowolny, od powszechnie znanych, takich jak anyż, nostrzyk,
wanilia, poprzez lukrecję, orzech kokosowy, owoce (krajowe
i egzotyczne) - do syropów oraz spożywczych, chemicznych ¶rodków zapachowych wł±cznie;
- ¦rodki barwi±ce - tak jak w przypadku ¶rodków zapachowych, barwy s± dowolne, od białej poprzez żółt± i zielon±,
do ciemnobr±zowej;




UWAGA:

Ciasto pływaj±ce (nie ton±ce) przygotowanego na kulki
ton±ce. W tym celu, podczas formowania kulek należy włożyć do każdej z nich kuleczkę styropianu.

PRZECHOWYWANIE:

Przygotowane kulki proteinowe najlepiej powkładać, po 100 sztuk, do torebek foliowych i włożyć do zamrażalnika. W przeddzień wyprawy na ryby, wyj±ć potrzebn± ilo¶ć i rozmrozić.
Nie wykorzystane, a rozmrożone kulki można ponownie zamrozić, bez uszczerbku dla ich jako¶ci.
UZBRAJANIE PRZYN?TY:

Włos długo¶ci od 3 do 10cm, przewlekać przez gotow± kulkę przy pomocy igły. Celem zabezpieczenia kulki przed ze¶lizgnięciem, do włosa należy przywi±zać kawałek ĽdĽbła słomy lub trawy i docisn±ć do niego kulkę. Drugi koniec włosa przywi±zać do haczyka.



Inne z tej kategorii, Wy¶lij znajomemu, Zaproponuj własny


Komentarze
Obecnie brak komentarzy.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mog± dodawać komentarze.


O nas | Współpraca | Privacy Policy | Reklama | Kontakt | Praca w portalu
© Copyright by NaHaczyku.pl 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone

Nasi partnerzy: Alaska Fishing Pstragi Forum Wędkarskie | Kosmetyki Mineralogie | bronze statue | outdoor statue | custom statues | new york stairlifts | bronze fountains | life size statue outdoor | bronze sculptures | orlando stairlifts | central florida walkin bath tub | hamptons cpr course | sauerkraut juice

stat4u